Akupunktur

Koppning

Kinesisk koppning
Koppning ger ökat välbefinnande och används vid muskelspänningar, senfästesinflammationer samt för att öka blodcirkulationen. Behandling med koppor är även effektivt mot celluliter. Musklerna värms upp och slappnar av och huden får mer liv och lyster.

Hos mig kan du få koppning i samband med en akupunkturbehandling eller kiropraktik. Jag använder mig av klassiska kinesiska eldkoppar av glas .

Hur fungerar koppning?

Påverkan på muskler och senor:
Koppningen ökar blodcirkulationen i musklerna och skingrar blodstockningar vilket har påtaglig effekt på stela muskler. Behandlingsmetoden ökar även lymfflödet vilket medför att cellernas avfallsprodukter på ett effektivt sätt kan avlägsnas från bindväven. En positiv följd av detta är att det lindrar muskelsmärta. Vidare kan vi vid olika typer av skador öka tillflödet av blod och lymfa lokalt och därmed påskynda läkning.

Påverkan på lymfsystemet:
Det lymfatiska systemet har flera funktioner i kroppen. Dels är det viktigt för kroppens försvar då det hjälper kroppen att filtrera ut bakterier och tillsammans med mjälten bildar vita blodkroppar som är en viktig del av vårt immunförsvar. Dels samlar det ihop och för bort slaggprodukter som bildas i cellens metabolism. Om bortförseln av slaggprodukter inte fungerar tillfredsställande så samlas de istället upp i bindväven och orsakar smärta. Efter en skada då svullnad uppstått så är det lymfsystemet som fraktar bort överskottsvätska så att svullnaden kan lägga sig.

Till skillnad från blodet,som pumpas runt i kroppen av hjärtat,är lymfcirkulationen helt beroende av andning,kroppsrörelse eller externt tryck för att cirkulera.

Koppning,och då särskilt koppningsmassage då man låter kopporna glida över huden,stimulerar lymfcirkulationen och för därför med sig en effektiv utrensning av slaggprodukter och ett starkare immunförsvar.

Påverkan på huden:
Koppning ökar blodcirkulationen,temperaturen och metabolismen i huden,ger bättre funktionerande svett- och talgkörtlar samt befrämjar hudandningen. Den drar också ut slaggprodukter ur huden och stärker hudens motståndskraft mot yttre påfrestningar.

Olika typer av koppning

Det vanligast är att man sätter kopporna på strategiska punkter och sedan låter dem jobba själva. Kopporna får i regel sitta 5-10 minuter innan man tar bort dem –ibland upp till en halvtimma.

Koppningsmassage: utförs genom att dra kopparna över huden. Man kan då mycket effektivt öka cirkulation av blod och lymfa i ett område och samtidigt få en mycket behaglig massage väl värd att prova på. Man kan med koppningsmassage åven läka ut hudbristningar samt förebygga/behandla celluliter. Är man gravid,svårt hjärtsjuk eller har cancer bör man dock avstå från all typ av koppning.

Blixtkoppning: Låter då kopparna sitta endast några sekunder innan man flyttar dem till nya ställen,stimulerar man cirkulationen och meridianflödet.